Belçika Gıda ve Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu (FAVV) , ürettiği Kinder çikolata ürünlerinde Salmonella bakterisi bulunan Ferrero şirketine ait fabrikayı geçici olarak kapattı.

kinder

Hollanda ve Belçika’yla, Arlon kentindeki Ferrero çikolata fabrikasında üretilen tüm ürünlerin toplatılmasına karar verdi

Ferrero firmasının, ilk olarak 15 Aralık’taki rutin kontroller sıraısnda, hammadde içeren bir tank filtresinde Salmonella bakterisine rastlandığını açıklaması üzerine, Belçika makamları soruşturmayı derinleştirdi.

Belçika Gıda ve Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu, 15 Aralık’ta tespit edilen bakteri konusunda resmi makamları bilgilendirmeyen Ferrero’nun ruhsatını askıya aldı. FAVV, Belçika’nın Arlon kentindeki fabrikayı da mühürleyerek, geçici olarak kapattı.

İtalya merkezli çikolata üreticisi, gıda güvenliği yönetmeliklerine uygun hareket ederek, ürünlerin güvenliğini sağlayana kadar üretim devam etmeyecek.

Daha önce sadece belirli ürünlerin toplatılmasını isteyen Belçika ve Hollanda makamları, fabrikanın kapatılmasının ardından, burada üretilen tüm Kinder ürünlerinin raflardan kaldırılması çağrısında bulundu.

Hollanda Gıda ve Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu (NVWA) ile Belçika’daki eşdeğer kuruluş FAVV, Arlon’daki Ferrero fabrikasında üretilen hiçbir Kinder çikolalata ürününün yenmemesini tavsiye etti.

‘Başka seçenek yoktu’

Gıda güvenliği kuruluşları, çikolataların Salmonella virüsü bulaşmasına neden olabileceğini belirtti.

FAVV, alınan önlemlerin “istisnai” olduğunu vurgulayarak, “Ancak başka seçeneğimiz yoktu” açıklamasında bulundu.

Belçika kurumuna göre, Ferrero, 15 Aralık’ta tespit edilen bakteri konusunda kendilerine bilgi verme zorunluğu bulunmasına rağmen, bunu yapmadı.

Ferrero sözcüsü,”Yetkilileri bilgilendirmedik çünkü bu bir iç sorun olarak kaldı. Ne o gün ne de beş gün öncesinden üretilen tek bir ürün depolarımızdan çıkmadı” demişti.

ferroro

FAVV yetkilisi Hélène Bonte, Belçika medyasına yaptığı açıklamada, “Ferrero’nun riskleri doğru tahmin edip etmediğini araştırıyoruz. Şirketin son aylarda ürettiği ürünlerin artık güvenli olduğuna dair hiçbir garantisi yok. Bu yüzden tüm ürünleri geri çağırmak ve insanlardan onları yememelerini istemekten başka seçeneğimiz yok” diye konuştu.

Ferrero şirketi de, “ciddi eksiklikleri” bulunduğunu kabul ediyor. Şirketten yapılan açıklamada, “dahili eksikliklerin, bilgilerin çok geç paylaşılmasına neden olduğu” savunuldu.

Ferrero, yaşanan olaylar nedeniyle “derin pişmanlık duyduğunu” ve tüm müşteriler ile ve ortaklarında özür dilediğini bildirdi.

Belçika medyasına göre, Ferrero fabrikasının kapatılması, şirketin dünya çapındaki satışlarını da önemli ölçüde etkileyecek. Belçika’daki fabrikada günde yaklaşık 18 milyon Kinder Schoko-Bons ve 2 milyon Kinder Sürpriz yumurta üretiliyor. Bu ürünlerin yüzde 98’i yurtdışına ihraç edilidyor.

Arlon’daki fabrika, Ferrero’nun küresel yıllık üretimin yaklaşık yüzde 7’sini oluşturuyor.

Kaynak: BBC-Türkçe – Yusuf Özkan

Ne olmuştu:

Salmonella: Kinder Sürpriz yumurtalarındaki bakterinin ilk olarak 15 Aralık’ta Belçika’da bir fabrikada görüldüğü belirlendi

Çikolata üreticisi Ferrero’nun Kinder Sürpriz ve diğer ürünlerinde, Avrupa’daki 8 ayrı ülkede saptanan Salmonella bakterisine, ilk olarak 15 Aralık’ta Belçika’nın Arlon kentindeki fabrikada rastlandığı ortaya çıktı.

Kinder Surprise

Ferrero’dan yapılan açıklamaya göre, bakteri, çikolata ürünleri için hammadde içeren bir tank filtresinde tespit edildi.

Bunun üzerine içinde bakteri bulunan filtre kaldırıldı. O sırada fabrikada bulunan malzemeler ile çikolata ürünlerinin tedariki de durduruldu.

Ancak İtalya merkezli çikolata üreticisi, Avrupa’nın 8 ayrı ülkesinde çok sayıda insanın Belçika’da üretilen ürünleri yedikten sonra nasıl salmonella enfeksiyonuna yakalandığı sorusuna yanıt veremedi.

Şirket, konunun hala soruşturma aşamasında olduğunu belirtti.

Ferrero; İngiltere, Hollanda ve Belçika’nın da aralarında olduğu birçok ülkede, salmonella şüphesi içeren ürünleri geri çağırdı.

Avrupa Hastalık Önleme ve Değerlendirme Kurumu’na (ECDC) göre, çoğunluğu küçük çocuklardan oluşan toplam 134 kişiye salmonella bakterisi bulaştığına ilişkin başvuru yapıldı.

Arlon’da 15 Ocak’ta saptanan bakteriye ilişkin ilk başvuru, 7 Ocak’ta İngiltere’de yapılmıştı.

Belçika Federal Gıda Güvenliği Ajansı (FAVV) kontrolleri artırdı.

Ajansa göre, gıda şirketleri rutin otomatik kontroller kapsamında numune incelemesi yapmak zorunda. Ferrero, 15 Aralık’ta böyle bir iç kontrol sırasında salmonella bakterisini buldu ancak FAVV’a bu konuda bilgi vermedi.

Ferrero Sözcüsü, VTM kanalına yaptığı açıklamada,”Yetkilileri bilgilendirmedik çünkü bu bir iç sorun olarak kaldı. Ne o gün ne de beş gün öncesinden üretilen tek bir ürün depolarımızdan çıkmadı” dedi.

Şu ana kadar İngiltere’de 63, Fransa’da 20, İrlanda’da 10, Almanya’da 4, İsveç’te 4, Hollanda’da 2, Norveç ve Lüksemburg’da 1’er ve Belçika’da 26 olası enfeksiyon tespit edildi.

Şirketin Salmonella şüphesiyle raflardan topladığı ürünler şunlar:

  • Kinder Surprise (bütün paketler)
  • Kinder Schokobons
  • Kinder Schokobons WHITE
  • Kinder Happy Moments
  • Kinder Mix Advent Calendar
  • Kinder Mix Peluche
  • Kinder Surprise Maxi

Salmonella: İngiltere’de enfeksiyon bağlantısı nedeniyle piyasadan toplanan Kinder Surprise çikolatalarına yenileri eklendi

İngiltere’de salmonella hastalığı ile bağlantılı olarak toplanan Kinder Surprise çikolatalara yenileri eklendi.

Kinder Surprise yumurtaları

Çoğu çocuk 63 kişide salmonella vakasına rastlanması üzerine, İngiltere Gıda Standartları Ajansı (FSA), insanlara son tüketim tarihi 11 Temmuz ve 7 Ekim 2022 tarihleri ​​arasında olan 20 gr veya üçlü paket sürpriz yumurta yememelerini tavsiye etmişti.

FSA bu uyarısına 150 gramlık Kinder Paskalya yumurtası avı kitlerini, 75 gramlık Kinder Mini yumurtaları, 200 gramlık Kinder schokobons’u ve 100 gramlık Kinder Surprise sürpriz yumurtayı ekledi.

Toplatılan tüm yumurtaların Belçika’daki aynı fabrikada üretildiğini açıklandı.

Çikolata üreticisi Ferrero, satışa sunulan Kinder ürünlerinin hiçbirinin salmonella testinde pozitif sonuç çıkmadığını söyledi.

Firma, “Gıda güvenliği konularını son derece ciddiye alıyoruz ve bu konu için içtenlikle özür diliyoruz” dedi.

Şu ana kadar ortaya çıkan 63 salmonella vakasının çoğu 5 yaş ve altı çocuklarda görüldü. Hiçbir vaka can kaybıyla sonuçlanmadı.

Avrupa’da ise daha fazla vakanın kaydedildiği bildirildi.

Vakaların görüldüğü diğer ülkeler Fransa, Almanya, İsveç, Hollanda ve İrlanda.

‘Tedbir amaçlı’

FSA, Ferrero’nun tedbir amacıyla ürünleri gönüllü olarak topladığını ve herhangi bir şikâyet almadığını; firmanın, salgının nedenini belirlemek için gıda güvenliği yetkilileriyle yakın bir şekilde çalıştığını belirtti.

Kinder çikolataları üreten Ferrero, son tüketim tarihi 20 Nisan 2022 ile 21 Ağustos 2022’a kadar olan ürünlerini İngiltere ve İrlanda’da “ihtiyati” bir kararla gönüllü olarak topladığını söyledi.

FSA tarafından yayımlanan uyarıda, halk sağlığı kurumları tarafından yapılan soruşturmaların, “İngiltere genelinde bildirilen salmonella zehirlenmesi vakaları ile Ferrero şirketi tarafından üretilen belirli bir ürün arasında bir bağlantı bulduğu” ifade edildi.

Salmonella enfeksiyonu belirtileri

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde verilen bilgiye göre, salmonella bakterisinin vücuda alınmasından yaklaşık 12-72 saat sonra şu belirtiler görülebiliyor: İshal, ateş, bulantı, kusma ve karın krampları.

Hastalık genellikle 4-7 gün sürüyor ve çoğu kişi tedavi olmadan iyileşiyor. Hastalık bazı kişilerde ise ishal hastanın hastaneye yatmasını gerektirecek kadar şiddetli olabiliyor. Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde hastalık daha ciddi seyredebiliyor.

Uzmanlar, belirtilerin şiddetli seyretmesi halinde doktora gidilmesini, ayrıca salmonella bulaşıcı olduğundan, semptomları olan herkesin ellerini iyice yıkamalarını ve başkalarının yiyeceklerine dokunmamalarını tavsiye ediyor.

Kaynak: BBC-Türkçe

  • Hakkımızda
  • Künye

 

Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…