Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan “Tuşbal Üretim ve Pazarlama Kooperatifi”ni kuran 22 kadın, tamamen komünal ve emeğe dönük projelerle bir ilke imza atıyor.
Kadınlar, 5 yıl önce kurdukları kooperatif ile şu anda 190 kovanla üretim yapıyor ve bölgenin en iyi balını üretiyor.
Doğal ve katkısız bir şekilde elde ettikleri balları “Tuşbal” adıyla markalaştıran kadınlardan kooperatif başkanı Fatma Belli, arıcılıkla ilgili Düzce Üniversitesi’nde eğitimler alarak bu işe başladığını söylüyor.
Mezopotamya Ajansı’ndan Ayşe Sürme’ye konuşan Belli, başta polen, arı sütü, propolis olmak üzere birçok arı ürünü elde ettiklerini ve elde edilen ürünlerin laboratuvar ortamında test edildikten sonra satışa sunulduğunu dile getiriyor.
Piyasada organik ürünler satılmadığına dikkat çeken Belli, “Tamamen katkılı ve glikozlu bal satılıyor” diyor.
Özellikle İran’dan glikozla yapılan balların getirilip satıldığını belirten Belli, bu konuda da üretici olarak çok büyük sıkıntılar çektiklerini söylüyor.
Belli, “Biz de arılardan iyi verim almak için arı gibi çalışıyoruz” diyor ve arıların dünyasına dair şu bilgileri paylaşıyor:
Belli, bölgede yapılan barajlara da değiniyor ve bunların yarattığı tahribattan en çok arıların etkilendiğine dikkat çekiyor.
Verdikleri emeğin karşılığını alamadıklarını söyleyen Belli, “İş konusunda bu erkek işi, bu kadın işi diye pek ayrım yapmıyorum. O yüzden bu işe daha çok merak saldım ve gerçekten arının doğasını anlamak istedim. Geçen yıl yaşanan bir hastalıktan dolayı arıların çoğu öldü. Geçen yıl bir satış yeri açtık. Bu yerimiz 8 ay açık kalmasına rağmen maalesef sadece yarım kilo bal satabildik” diyor.
Kaynak: Gazete Karınca
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…![]()